Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi
Tüp bebekte cinsiyet seçimi veya tüp bebekte cinsiyet belirleme teknolojik gelişmeler sayesinde bir çiftin tüp bebek tedavisi sırasında elde edilen embriyoların rahime yerleştirilmeden önce biyopsi yoluyla alınıp cinsiyetinin belirlenmesi sürecidir. Tüp bebek tedavisi sırasında bebeğin kız mı erkek mi olacağının belirlenmesi için uygulanır. Cinsiyet seçimi yalnızca tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyolar kullanılarak yapılabilmektedir. Normal hamilelik sürecinde cinsiyet seçimi yapılması mümkün değildir.Cinsiyet belirleme işlemi Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile yapılmaktadır. Preimplantasyon Genetik Tanı, esasen hamilelik öncesi tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyoların genetik hastalığa sahip olup olmadığının tespit edilmesi için kullanılmaktadır. Fakat Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile embriyodan alınan hücrenin cinsiyeti de tespit edilebilmektedir. Bu sebeple tüp bebekte cinsiyet seçimi için Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) uygulanmaktadır.
Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi Var mı?
Kıbrıs Cinsiyet Belirleme
Kıbrıs cinsiyet belirleme tedavisi için tercih edilen ülkelerden bir tanesidir. Cinsiyet belirleme tedavisi Kıbrıs’ta Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) işlemi ile gerçekleştirilmektedir. Kıbrıs’ta cinsiyet belirleme tedavisinin gerçekleştirilmesi için ailenin tüp bebek tedavisine başlamış olması gerekmektedir. Bebeğin cinsiyetinin belirlenebilmesi yalnızca tüp bebek tedavisinde yumurta ve sperm ile oluşturulan embriyonun test edilmesi ile yapılabilmektedir. Normal bir hamilelik süreci geçiren kişilere cinsiyet belirleme yapılması mümkün değildir.Cinsiyet belirleme yalnızca Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile yapılabilmektedir. Diğer bilinen tüm yöntemler tıbbi değildir ve hiçbir kesinliği yoktur. Bu yüzden internette veya herhangi bir ortamda duymuş olduğunuz cinsiyet belirleme yöntemlerine güvenmemenizi tavsiye etmekteyiz. Yalnızca Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile yapılan cinsiyet belirleme işlemi kesin (%99.9) sonuç vermektedir.
Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) Nedir?
PGT ne zaman uygulanır:
Ailede cinsiyet geçişli hastalıklar mevcutsa
Bebeğe aktarılabilecek kromozom bozuklukları mevcutsa
Sürekli gerçekleşen düşük durumlarında
Akraba evliliği söz konusuysa
Bir önceki bebekte genetik bir bozukluk mevcutsa
Annenin yaşı 40’tan fazlaysa
Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi (PGT) Öncesi Gerekli Testler
Anneye uygulanacak testler: FSH, LH, E2, AMH, PRL, TSH, T3, T4, Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, Üre, AST, ALT, HbsAg, Anti-HCV, HIV, Anti-HBc total, VDRL, Pelvik USG veya HSG Filmi.Babaya uygulanacak testler: Spermiyogram Analizi, HbsAg, Anti-HCV, HIV, Anti-HBc total, VDRL, FSH, LH.
Kıbrıs Cinsiyet Seçimi Sırasında Yapılanlar
Kıbrıs cinsiyet seçimi işleminin yapılabilmesi için öncelikle tüp bebek tedavisine başlanılması gerekir. Kıbrıs cinsiyet seçimi ile Kıbrıs tüp bebek tedavisi arasında bazı benzerlikler bulunmaktadır. Özellikle, başlangıç safhalarına bakıldığı zaman her iki işlemde de aynı prosedürlerin yerine getirildiği görülebilir.Kıbrıs cinsiyet seçimi işleminde, sperm ve yumurta hücrelerinin birleştiği embriyolardan hücre alınma işlemi gerçekleştirilmektedir. Böylece, laboratuvar ortamında yapılan tetkikler sayesinde çocuğun hangi cinsiyete sahip olduğu anlaşılmaktadır. Yapılan işlemlerde embriyonun sağlığına dikkat edilerek ailelerin istedikleri cinsiyet belirlenir. Son olarak ise sağlıklı embriyolar profesyonel çalışmalar dahilinde anne rahmine yerleştirilir.
Kıbrıs’ta Cinsiyet Belirleme Nasıl Yapılır?
Cinsiyet geçişli hastalığı olan kişiler Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) işlemi ile tüp bebekte cinsiyet seçimi tedavisini tercih etmektedir. Kıbrıs’ta cinsiyet belirleme tedavisinin uygulanabilmesi için öncelikle Kıbrıs’ta tüp bebek tedavisi yaptırıyor olmanız gerekmektedir. Çünkü cinsiyet seçimi tedavisi yalnızca tüp bebek tedavisi gören hastalarda oluşturulan embriyolar kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir.Cinsiyet belirleme, tüp bebek tedavisi sırasında yumurta ve spermin birleştirilmesi ile elde edilen embriyolar anne rahmine yerleştirilmeden önce gerçekleştirilir. Elde edilen embriyodan biyopsi yöntemiyle hücre alınır. PGT işlemi ile embriyodan alınan hücrenin erkek mi kız mı olduğu görülebilmektedir. Hastanın tercih ettiği cinsiyette embriyo tayin edilerek anne rahmine yerleştirilir ve cinsiyet seçimi tedavisi tamamlanır.
Kıbrıs Cinsiyet Seçimi Tedavisi Sonrası ve Hamilelik
Kıbrıs cinsiyet seçiminin süreç sonrası da kritik derecede önem arz eder. Kıbrıs cinsiyet seçimi işlemi tüp bebek tedavisi ile entegre yapıldığından dolayı, embriyo transferi sonrası 12 günlük bir bekleme süresi öngörülmektedir. 12 gün sonrasında yapılan hormon analizleri sayesinde, gebeliğin varlığı öğrenilir.Cinsiyet seçiminde başarılı geçen bir işlem sonrasında yapılan hamilelik testi ile net sonuçlara ulaşılabilmektedir. Eğer ki, hamilelik testi negatif değerde ise kullanılan ilaçlar kesilerek adet kanamasının gelmesi beklenmektedir. Ancak, gebelik testinin pozitif olduğu durumlarda normal gebelik ile aynı bir süreç takip edilmektedir.
Kıbrıs Cinsiyet Seçimi Başarı Oranları
Genetik anomalilikleri bulunan bir bebeğe hamile kalmamak için gerçekleştirilen PGT ile cinsiyet seçimi de yapılabilmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, PGT testinin kullanımı sayesinde transferdeki embriyolarda herhangi bir anomali olmadığından dolayı düşük yapma riski de en aza indirgenmektedir.PGT testinin doğruluk oranları %100’e oldukça yakındır. Bundan dolayı da yapılan test sonucunda herhangi bir anomalinin gözden kaçma ihtimali oldukça düşüktür. Dolayısıyla cinsiyet seçiminin başarı oranı %100’e yakın derecede yüksek olarak paylaşılabilir.
Cinsiyet seçimi özellikle genç hastalarda (< 35) yumurta sayısı ve kalitesinin yüksek olması nedeniyle başarı yönünden çok avantajlıdır. (>35) yaş üzeri hastalarımız için tedavi öncesi yapılan test sonuçlarını doğru değerlendirip hastaya muhtemel beklenen gebelik başarısı konusunda hassasiyetle bilgiler vermekteyiz. Yumurta sayısının tedavi için yetersiz görüldüğü hastalarda yumurta havuzu yöntemini öneriyoruz. (>45) yaş üzeri hastalarda sağlıklı yumurta elde etmek oldukça güçtür. Bu nedenle yumurta takviyesi (Tandem IVF) veya yumurta donasyonu seçenekleri önermekteyiz. Tedavi sonrasında elde edilen gebeliklerde bebeğin sağlıklı olması ve cinsiyetinin doğruluk oranı % 99.9 dur.
Merkezimizin kendi bünyesinde bulunan genetik laboratuvarımızda % 99.9 cinsiyet başarı oranı ile cinsiyet seçimi ve kromozomal sağlık taraması yapılmaktadır.