Embriyo Donasyonu Nedir?
Embriyo Donasyonu Kimlere Yapılır?
Embriyo donasyonu bebek sahibi olmak isteyen fakat hem anne hem de babanın üreme hücrelerinde bulunan problemlerden ötürü gebe kalamayan çiftlere uygulanan bir prosedürdür. Hem anne adayının yumurta hücresinde hem de baba adayının sperm hücresinde bir problem olması durumunda veya anne adayının yumurta hücresinin olmaması ve baba adayının da sperm hücresi olmaması durumlarında uygulanır. Anne adayının yaşının 40’ın üzerinde olması ve baba adayında azospermi görülmesi durumunda da embriyo donasyonu tedavisi tercih edilmektedir. 40 yaş üzeri bekar kadınlar tarafından da çocuk sahibi olabilmek için embriyo donasyonu tercih edilmektedir.Embriyo donasyonu tedavisine başlayabilmek için öncelikle çiftlere belirli testler uygulanır. Anne adayının gebe kalmaya uygun olup olmadığı belirli sağlık testleri ile belirlenir. Ardından yumurta ve sperm donörleri seçilir. Yumurta ve sperm hücreleri seçildikten sonra embriyo donasyonuna hazırlık aşaması başlar. Bu aşamada anne adayının rahmi gebelik için hazırlanır.
Embriyo Donasyonu İçin Yumurta Donörü Seçimi
Embriyo Donasyonu İçin Banka Spermi Seçimi
Embriyo Donasyonu Öncesi Hangi Testler Uygulanır?
Embriyo tedavisi öncesi anne adayına uygulanan testler şunlardır; eğer adet döngüsü düzenliyse, adet kanamasının 2. veya 3. günü AMH, FSH, LH, E2 ve PRL testleri yapılır. TSH, T3, T4, Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, Üre, SGPT, SGOT, HbsAg, Anti-HCV, Anti-HBC Total, HIV ve VDRL testleri de ayrıca yapılır. Aynı zamanda rahim değerlendirmesi amacıyla Pelvik USG ve HSG filmi de çekilir.Embriyo donasyonu tedavisi almak isteyen 45 yaşında veya 45 yaşından büyük anne adaylarının Dahliyle ve Kardiyoloji uzmanlarından gebeliğine engel yoktur raporu almaları zorunludur.
Embriyo tedavisi öncesi baba adayına uygulanan testler şunlardır; önceden yapılmışsa TESE veya Mikro-TESE Raporu, FSH, LH hormon analizi.
45 yaş ve üzeri anne adaylarının Dahliye ve Kardiyoloji uzmanlarından gebeliğine engel yoktur raporu almaları zorunludur.
Erkek için; önceden geçirilmiş ise TESE veya Mikro-TESE Raporu, FSH, LH hormon analizi mutlaka istenmektedir.
Embriyo Donasyon Tedavisinin Aşamaları:
Embriyo naklinin başlangıcında öncelikli olarak yumurta bağışı yapacak donör belirlenmektedir. Ardından, anne adayının adet döngüsü ile sürece başlanır. Anne adayının adet görmediği durumlarda ise, bu alanda kullanılan özel ilaçlardan yardım alınır. Kullanılan ilaçlar sayesinde donör ve anne adayının adet döngüleri uydurulmaktadır. Embriyo donasyonu tedavisinde, rahim hazırlığı için gerçekleştirilen bir ilaç programı vardır. Ortalama olarak iki hafta gibi bir süre bu hazırlık süreci devam eder. Süreç devam ederken devamlı olarak kontroller gerçekleştirilerek, sonuçlara bağlı olarak ilaç programında bazı değişimler de yapılabilir.Embriyo donasyonunda en çok merak edilen konulardan bir tanesi de tedavinin Kıbrıs süreci olmaktadır. Embriyo donasyonu tedavisinde hastanın Kıbrıs’ta geçireceği süre 3 gündür.
Kıbrıs’ta gerçekleştirilen embriyo transferinin üzerinden ortalama 12 gün sonra, kanda yapılan bazı testler ile hamilelik sonucuna ulaşılır.