Yumurta Dondurma Nedir?
Günümüzde yumurta dondurma veya yumurtalık dondurma işlemi olarak bilinen uygulamanın giderek popülerleşmesinin arkasında kadınlarda evlenme yaşının artması, önceliğini kariyerine veren kadınların sayısındaki artış ve kadınların toplumdaki pozisyonunun değişmesi gibi sebepler bulunmaktadır. Bu gibi sebeplerden ötürü çiftler çocuk yapma veya doğurma planlarını giderek ertelemektedir. Kadınların yumurtalık rezervi ilerleyen yaşla ters orantılı olarak azalmaktadır. Bu yüzden yaşı ilerleyen kadınların doğurganlık oranı azalır.Ailesinde erken menopoz görülen kadınlarda veya yumurtalıklarına cerrahi işlem uygulanan kadınlarda over rezervi erken yaşta azalmaya başlayabilmektedir. Aynı zamanda kemoterapi gören kadınlarda veya diğer bazı tıbbi sebeplerden ötürü bazı kadınlarda over rezervinin erken yaşta azaldığı görülebilmektedir ve bu da hamilelik şansını erken yaşlarda azaltmaktadır. Bu gibi sebeplerden ötürü günümüzde kadınlar hamilelik konusunda kaygı duymaktadır. Yumurta dondurma işlemi veya yumurtalık dondurma işlemi de bu sebepten ötürü oldukça ilgi gören bir uygulamadır.
Embriyo Donasyonu Kimlere Yapılır?
Embriyo donasyonu bebek sahibi olmak isteyen fakat hem anne hem de babanın üreme hücrelerinde bulunan problemlerden ötürü gebe kalamayan çiftlere uygulanan bir prosedürdür. Hem anne adayının yumurta hücresinde hem de baba adayının sperm hücresinde bir problem olması durumunda veya anne adayının yumurta hücresinin olmaması ve baba adayının da sperm hücresi olmaması durumlarında uygulanır. Anne adayının yaşının 40’ın üzerinde olması ve baba adayında azospermi görülmesi durumunda da embriyo donasyonu tedavisi tercih edilmektedir. 40 yaş üzeri bekar kadınlar tarafından da çocuk sahibi olabilmek için embriyo donasyonu tercih edilmektedir.Embriyo donasyonu tedavisine başlayabilmek için öncelikle çiftlere belirli testler uygulanır. Anne adayının gebe kalmaya uygun olup olmadığı belirli sağlık testleri ile belirlenir. Ardından yumurta ve sperm donörleri seçilir. Yumurta ve sperm hücreleri seçildikten sonra embriyo donasyonuna hazırlık aşaması başlar. Bu aşamada anne adayının rahmi gebelik için hazırlanır.
Embriyo Donasyonu İçin Yumurta Donörü Seçimi
Embriyo Donasyonu İçin Banka Spermi Seçimi
Yumurtalık Dondurma İşlemi
Kıbrıs Yumurta Dondurma
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanabilir?
• Geç yaşta evlenmeyi veya geç yaşta hamile kalmayı düşünen kadınlar,
• Ailesinde erken menopoz görülen kadınlar
Yumurta Dondurma Programı
Yumurta dondurma tekniği öncesinde hastalara bazı testlerin uygulanması gerekir. Yapılan bu testler neticesinde hastaların yumurta dondurma işlemine uygunluğuna karar verilir.Hastalar Kıbrıs’a gelmeden önce, ovarian stimülasyon adı verilen ve tek bir adet döneminde birden fazla yumurta hücresi elde etmeye yarayan işlem uygulanır. Bu işlemin kesinlikle doktor takibinde devam ettirilmesi son derece önemli olur.
Yumurta gelişiminin takibi sonrasında hasta ile görüşmeler gerçekleştirilerek yumurta toplama saati belirlenir ve Kıbrıs’a seyahat işleri organize edilir.
Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek profesyonel işlemler ile yumurta dondurma programı başarıyla sonuçlandırılır.
Yumurta Çözme ve Tüp Bebek İşlemi
Hastaların gebeliğe hazır olması durumlarında, öncelikli olarak kendi yaşadıkları şehirlerde östrojen kullanımının başlatılması gerekir. Östrojen sayesinde, embriyoların transfer sürecinde rahme tutunması için rahim tabakası kalınlaşır.Gerçekleştirilen ön tedavi programları neticesinde, hastaların Kıbrıs’a gelişleri de yine aynı ciddiyetle organize edilir. Hastalar Kıbrıs’a geldikten sonra sırası ile tüm işlemler profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Öncelikli olarak, baba adayından sperm hücreleri alınır, ardından dondurulan yumurtaların çözülmesi beklenir ve yumurta hücresi ile sperm hücrelerinin birleştirilme işlemi yapılır.
Embriyo gelişimi detaylı bir şekilde takip edilerek, 3. ya da 5. günde elde edilmekte olan iyi kalitede embriyoların transferi yapılarak tedavi başarıyla sonuçlandırılmaktadır.
Yumurta Dondurma İşleminin Avantaj ve Dezavantajı
Avantajı:İlerleyen yaşa bağlı olarak gebelik oranlarının düşmesindeki en önemli etken, hastaların yaş ilerledikçe yumurta kalitelerinin de azalmasıdır. Yumurta dondurma işlemi genç yaşlarda yapılacağı için, anne adayının yaşı ilerlese dahi hücrelerin yaşı her zaman genç kalacaktır. Yumurta dondurma işlemi sayesinde çiftlerin gebelik şansı oldukça yüksek seviyelere taşınır.
Dezavantajı:
Kadınlarda üreme fonksiyonu menopoz döneminde kaybolmaktadır ve geç yaşta anne olan kişilerin üzerinde etik bir sorumluluk oluşmaktadır.