Sperm Donasyonu Nedir?
Sperm Bankası Nedir?
Sperm Donasyonu Kimlere Uygulanabilir?
• Birçok kez tüp bebek tedavisi denemesine rağmen baba adayından ötürü hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda,
• Mikro TESE yöntemi ile sperm elde edilememesi durumunda,
• Tüp bebek tedavisi denemelerinde sperm morfolojisi problemleri nedeniyle başarısızlık olması durumunda,
• Kanser gibi hastalıkların tedavisi amacıyla radyoterapi veya kemoterapi alınması ve testis hasarı oluşması durumunda,
• Baba adayında doğuştan sperm üretiminin olmaması durumunda,
• Sperm aracılığı ile hemofili veya Duchenne’s muscular distrofisi gibi genetik hastalıkların aktarılması riskinin bulunması durumunda,
• Akraba evliliği sebebiyle bebekte hastalık oluşması riski durumunda sperm donasyonu tedavisi uygulanabilir.
Sperm Donörü Nasıl Seçilir?
Sperm donasyonu uygulaması için banka spermi seçimi yapılır. Banka spermi gereken tüm testleri yapılmış ve döllenme başarısı kanıtlanmış herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişilerden yani sperm donörlerinden alınmaktadır. Sperm donasyonsu tedavisinde kullanılan tüm spermlerin döllenebilirliği ve sağlıklı olduğu kanıtlanmıştır. Sperm donörleri, sperm bağışı yapmadan önce her türlü enfeksiyon ve genetik hastalıklara karşı test edilmekte ve taranmaktadır. Bu taramalar arasında HIV, Hepatit B, Hepatit C, sitomegalovirüs, sifiliz, klamidya, gonore gibi hastalıklar bulunmaktadır. Ayrıca Akdeniz kökenli sperm donörlerinde talasemi, Yahudi kökenli sperm donörlerinde ise Tay-Sachs hastalığı için tarama yapılmaktadır.Tedavi öncesinde sperm donasyonu talep eden çiftin istekleri doğrultusunda uygun fiziksel özelliklere ve kan grubuna sahip bir sperm donörünün bağışladığı banka spermi seçilir. Banka spermi seçilirken sperm donörünün kan grubu ve Rh’ı görülebilmektedir. Doğuş Tüp Bebek Merkezi olarak dışarıdan sperm bağışı almamaktayız. Sperm donasyonu tedavisi gören hastalarımız için banka spermlerini yurtdışındaki anlaşmalı olduğumuz sperm bankalarından getirmekteyiz. Sperm nakli tedavisinin gizliliği ve güvenirliliği bu sayede en üst düzeyde sağlanabilmektedir ve çiftler sperm donasyonu uygulaması aldıktan sonra gelecekte herhangi bir şekilde sperm bağışı ile alakalı problem yaşamamaktadır.
Doğuş Tüp Bebek Merkezi’nde dünyanın en büyük ve en güvenilir sperm bankalarından aldığımız sertifikalı donör spermlerini kullanarak Sperm Donasyonu tedavisini uyguluyoruz.
Sperm Donasyonu Tedavisi Öncesi Gerekli Testler:
Kıbrıs’ta Sperm Donasyonu Aşamaları Nelerdir?
Sperm donasyonu tedavisinde öncelikli olarak hazırlık sürecinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir. Tedavi planı dahilinde, güvendiğimiz bir doktor vasıtasıyla ön hazırlık sürecini eksiksiz sürdürmenizi hedefliyoruz. Ön tedavide ilk olarak anne adayının tek adet döneminde birden çok yumurta üretmesi için ilaç protokolü başlatılır. Âdet kanamasının 2. ya da 3. gününde yumurta çoğaltma olarak isimlendirilen işleme başlanır. 9-12 günlük ön hazırlık sürecinin ardından çiftin Kıbrıs’a gelmesi için gerekli organizasyonlar yapılır.Kıbrıs’taki tüp bebek sürecinde; yumurta toplama çalışması, toplanan yumurtalarında sperm bankasından alınan spermlerle birleştirilmesi ve ortalama 3 veya 5 gün içerisinde belirlenen embriyoların anne rahmine transfer işlemi de yapılarak tedavi tamamlanmış olur.
Sperm donasyonu tedavisinin Kıbrıs’ta geçecek bölümü 5 ya da 7 gün arasında gerçekleşmektedir. Doğuş Tüp Bebek Merkezi, istisnai durumlar haricinde 5. gün transferi olarak da bilinen Blastokist Transferi’ni yapmaktadır. Bu sayede en iyi şekilde gelişen embriyoların seçimi çok daha net bir şekilde yapılmakta, çiftlerin gebelik şansı maksimum seviyeye taşınmaktadır. Yapılan çalışmaların en önemli avantajlarından birisi de istenmeyen çoğul gebeliklerin önüne geçilebilmesidir.
Tedavi süresi boyunca Kıbrıs’ta olmak isteyen çiftler için ise bu süreç 15-21 gün olarak belirlenir.
Tedavinin Kıbrıs süresi 5 veya 7 gündür. Doğuş Tüp Bebek Merkezi olarak tüm yaptığımız tedavilerde hastamızın özel bir durumu yok ise 5. gün (Blastokist Transferi) transferi yapmaktayız. Bu uygulama sayesinde en kaliteli gelişen embriyo seçimi yapılmakta, gebelik şansı maximum seviyeye çıkmakta ve en önemlisi istenmeyen çoğul gebeliklerin (üçüz, dördüz gebelik gibi) önüne geçilmektedir. Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda ßHCG (hamilelik hormonu) bakılarak hamilelik sonucu öğrenilir.
Tüm tedavi dönemini kıbrısta geçirmek isteyen aileler için süreç bayanın adet döneminin 2. veya 3. gününden başlayarak 15-21 gündür.